Sari la conținut

Testul poligraf și informațiile confidențiale

Una din solicitările cele mai frecvente pentru teste poligraf din partea corporațiilor este legată de divulgarea de informații confidențiale. Paradigma este următoarea: angajatul are acces la informații sensibile și este necesară verificarea păstrării confidențialității. Astfel de teste se fac periodic, întrebările vizând divulgarea / vânzarea de informații către concurență, utilizarea informațiilor în alte scopuri decât cele ale organizației, obținerea de foloase necuvenite din vânzarea divulgarea informațiilor.

De curând, la sfârșitul anului trecut am primit o solicitare din partea unui client care dorea verificarea unui angajat într-un fel cu totul inedit: angajatul își înaintase demisia și semnase un acord de confidențialitate pentru informațiile obținute în ultimul an în virtutea activității profesionale în compania respectivă. Temerile angajatorului (o companie de consultanță financiară) erau legate de posibilitatea ca angajatul, în ciuda acordului de confidențialitate să nu fi păstrat copii ale unor contacte ale clienților, fișe sintetice, prezentări de training și strategii pe termen scurt și lung ale companiei așa că i-a solicitat angajatului demisionar un test poligraf referitor la următoarele aspecte: dacă a păstrat copii ale documentelor prezentate mai sus în alte medii de stocare decât cele ale companiei (cloud, email, stick-uri USB, printuri etc.), dacă a furnizat pe parcursul activității din ultimul an informațiile prezentate mai sus cuiva de la concurență sau neautorizat să le dețină, dacă are vreo înțelegere referitoare la aceste date cu cineva de la concurență sau neutorizat să le cunoască.

În prealabil examinării poligraf, după semnarea acordului de confidențialitate i s-a cerut angajatului demisionar să predea sau să șteargă orice document avea legătură cu cele prezentate mai sus. În urma examinării, în urma unui rezultat pozitiv și a discuției posttest s-a depistat că angajatul deținea pe telefonul personal contactele unor clienți cu care lucrase personal dar și contacte ale altor clienți cu care lucraseră colegi din echipa din care făcuse parte. Aceste contacte, pe lângă nume, prenume, adrese de email și numere de telefon conțineau și notițe referitoare la investițiile clienților din ultimul an, comisioanele obținute precum și leaduri către potențiali clienți care fuseseră contactați și își manifestaseră interesul pentru investiții. Angajatul a fost de acord să predea baza respectivă și să șteargă toate acele date din agenda personală.

Ulterior a fost făcut un nou test poligraf care a verificat existența altor date, test care a ieșit negativ, ilustrând sinceritatea subiectului.

Divulgarea de infromații confidențiale / sensibile din cadrul companiei către concurență sau cuiva neautorizat să le dețină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *