Sari la conținut

Hărțuirea sexuală la locul de muncă și testul poligraf

Hărțuirea sexuală la locul de muncă și testul poligraf
Hărțuirea sexuală la locul de muncă și testul poligraf

Într-o societate ideală, femeia ar fi considerată egalul bărbatului la locul de muncă, iar diferenţe salariale dintre ei nu ar trebui să existe. Totuşi, nu trăim într-o astfel de societate şi trebuie evidenţiat faptul că există discriminare între femei şi bărbaţi la locul de muncă.

Acest tip de discriminare se poate vedea de la simple glume sau aluzii, la diferenţe salariale, de poziţie în ieharhia angajatorului, însă poate merge până la cazuri grave, cum ar fi hărţuirea morală sau chiar sexuală.

Hărțuirea sexuală la locul de muncă e un fenomen despre care nu se vorbește suficient de mult în societatea noastră, dar care nu ar trebui minimizat în acest context. Din păcate, victime ale hărțuirilor sunt de cele mai multe ori femeile.

Hărțuirea sexuală este una dintre acele infracțiuni prevăzute de Codul penal pentru care e necesar ca victima să facă o plângere prealabilă pentru a se ajunge la anchetarea și, eventual, pedepsirea celui vinovat. Pedeapsa pentru hărţuire sexuală este de trei luni până la un an de închisoare sau amendă penală.

În următoarele rânduri vrem să ilustrăm un caz de hărțuire sexuală supus examinării poligraf în cadrul unei companii multinaționale unde victima era o angajată cu funcția de casier / supraveghetor sală de jocuri iar agresorul era managerul zonal.

Victima a prezentat situația cu ocazia unei evaluări profesionale la mai mult de 6 luni de la data ultimei acțiuni a presupusului hărțuitor, situație care a ajuns la cunoștința managementului superior care a ordonat desfășurarea unei cercetări administrative pentru elucidarea evenimentelor și aflarea adevărului.

În acest sens am fost solicitați să efectuăm expertiza poligraf ambelor părți atât pentru a verifica acuzațiile presupusei victime cât și apărarea presupusului agresor.

Întrebările adresate reclamantei au fost:

R5: Ai fost atinsă de managerul zonal cu ocazia vizitei acestuia din data de
……….? Răspuns: DA
R7: A încercat managerul zonal să te sărute cu ocazia prezenței la sala la care
lucrezi în data de ……….? Răspuns: DA
R10: Ai mințit în declarația referitoare la comportamentul managerului zonal din
data de ……….? Răspuns: NU
R11: Ai fost implicată într-o relație de natură intimă cu managerul zonal ……….?
Răspuns: NU

Diagramele testului poligraf respectiv expertiza a ilustrat sinceritea răspunsurilor subiectului la toate cele 4 întrebări relevante specifice cauzei.

Întrebările adresate persoanei reclamate au fost:

R5: Ai atins-o cu intenție pe ………. cu ocazia vizitei din data de ……….? Răspuns: NU
R7: Ai încercat să o săruți pe ………. cu ocazia vizitei din data de ………. ? Răspuns: NU
R10: Ai strâns-o în brațe pe ………. chiar dacă aceasta s-a împotrivit și ți-a
cerut să o lași în pace? Răspuns: NU
R11: Ai fost implicat într-o relație de natură intimă cu ………. – lucrător la
……….? Răspuns: NU

Diagramele testului poligraf respectiv expertiza a ilustrat nesinceritea răspunsurilor subiectului la întrebările relevante R5, R7 și R10 specifice cauzei și sinceritatea răspunsului la întrebarea relevantă R11 specifică cauzei.

În lumina rezultatelor obținute managerul zonal și-a înaintat demisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *