Sari la conținut

Întrebările testului poligraf

Examinarea poligraf constă de fapt în administrarea unor stimuli auditivi unui subiect în timp de sunt monitorizate și înregistrate reacțiile fiziologice determinate de reactivitatea sistemului nervos vegetativ numit în fapt autonom (SNA) imediat după răspunsul verbal.

Tradus în fapt acest lucru înseamnă că sunt adresate întrebări (stimuli) subiectului de către expert în timp ce acesta este conectat prin intermediul unor senzori (pentru respirație, transpirație, tensiune arterială, puls și tonus muscular) la un dispozitiv computerizat numit DAS (Data Acquisition System) care monitorizează și înregistrează traseele fiziologice enumerate mai sus.

După cum v-ați dat seama, foarte importante pentru examinarea poligraf sunt întrebările. Întrebările testului sunt împărțite în trei categorii în funcție de rolul pe care îl îndeplinesc în test și de conținutul lor logic și informațional.

Întrebări test poligraf

Astfel avem întrebările relevante, sunt întrebările care vizează problematica care face obiectul examinării poligraf. Acestea pot fi directe, indirecte sau colaterale în funcție de tipul de test ales.

A doua categorie este cea a întrebărilor de control care vizează potențialul de reacție al subiectului dar și să elimine preocuparea subiectului aferentă unor aspecte din trecut asemănătoare problematicii relevante (antecedente). Întrebările de control pot fi de două tipuri: Directed Lie – (minciună directă) sau Probable Lie (minciună probabilă). Folosirea unui tip sau altul depinde de examinator dar și de tipul de test ales.

A treia categorie de întrebări este de fapt un amestec de posibile tipuri de întrebări din care enumerăm: întrebări neutre sau irelevante, întrebare relevantă de sacrificiu, întrebare referitoare la preocuparea de un factor extern, întrebări referitoare la teama sau speranța de eroare etc.

În principiu într-un test poligraf sunt cam 9-10 întrebări din care: trei-patru relevante, trei de control și 3-4 neutre.

Obligatoriu, toate întrebările sunt discutate înainte de începerea testului pentru a fi înțelese de subiect și pentru a stabili răspunsul cu ”DA” sau ”NU” la fiecare din ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *