Sari la conținut

Procesul – un film de Claudiu Mitcu – rol principal Mihai Moldoveanu

PROCESUL – Trailer oficial, regia Claudiu Mitcu – 2018

Nominalizat la Gala Premiilor Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun documentar”, filmul urmărește cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. După un lung șir de încercări de a-și demonstra nevinovăția, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat și nu s-au administrat în mod direct probe. Documentarul îl urmărește pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie și se concentrează pe rejudecarea dosarului și consecințele noii sentințe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat și controversat.

În data de 12.05.2014 în urma solicitării dlui. Mihai Moldoveanu de a fi examinat poligraf pentru a stabili dacă este sau nu autorul omorului în cazul conducătorului de taxi Nagy Albert. Examinarea s-a desfășurat în cadrul laboratorul de expertiză poligraf Euro Poligraf Center având ca examinator pe dl. Sorin Savu – expert poligraf autorizat, formator și evaluator de competențe profesionale pentru ocupația de expert poligraf.

Întrebările relevante adresate în test au fost:

1. Tu l-ai ucis pe Nagy Albert? Răspuns: NU
2. Tu l-ai lovit pe Nagy Albert? Răspuns: NU
3. Ai participat la uciderea lui Nagy Albert? Răspuns: NU

Au fost administrate cinci teste consecutive fiind obținute cinci diagrame aferente iar interpretarea acestora, respectiv rezultatul examinării au indicat că subiectul a fost sincer la toate cele trei întrebări relevante.

Deasemenea subiectul a solicitat o nouă examinare pentru a dovedi că este sincer și când declară că a fost bătut până la comă pentru a recunoaște o faptă pe care nu a comis-o.

Întrebările adresate în cea de-a doua examinare au fost:

1. Ai fost bătut de anchetatori pentru a declara că tu l-ai ucis pe Nagy Albert? Răspuns: DA
2. Ai declarat că l-ai ucis pe Nagy Albert din cauza bătăilor primite de la anchetatori? Răspuns: DA
3. Ai declarat în fața anchetatorilor că l-ai ucis pe Nagy Albert pentru a scăpa de bătăi? Răspuns: DA

Au fost administrate patru teste consecutive fiind obținute patru diagrame aferente iar interpretarea acestora, respectiv rezultatul examinării au indicat că subiectul a fost sincer la toate cele trei întrebări relevante.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *