Sari la conținut

Testul poligraf și abuzurile sexuale asupra minorilor

Avem anual circa 7-8 solicitări pentru expertiză poligraf în cazul unor abuzuri sexuale asupra minorilor (fără legătură cu violul), majoritatea cazurilor fiind în familii compuse din mamă, fiică și soț – tată vitreg. Situațiile reclamate care au determinat necesitatea examinării poligraf au fost următoarele:

  1. Tatăl vitreg obișnuia să facă masaj soției și fiicei vitrege în vărstă de 16 ani, într-una dintre ocazii strecurându-și degetele în vaginul victimei explicându-i că ”vrea să o facă să se simtă bine”. Presupusa victimă a reclamat fapta bunicii în urma unor certuri dintre mama sa și tatăl vitreg. Examinarea poligraf a reflectat sinceritatea tatălui vitreg – fapta nu a existat.
  2. Tatăl vitreg a ieșit din baie dezbrăcat complet afișându-se astfel în fața fetei soției sale în vărstă de 12 ani în timp ce mama se afla la serviciu. Fetița reclamă că a zăbovit expus astfel 1-2 minute în fața ei. Ulterior când i-a povestit mamei și i s-au cerut lămuriri fetița și-a schimbat depoziția declarând că tatăl vitreg s-a așezat pe canapea, și-a dat șortul jos și a început să se masturbeze explicându-i fetiței că vrea să îi arate cum se face pe bune, deoarece se pare că fetița obișnuia să urmărească filme porno, fiind chiar suprinsă de părinți în trecut masturbându-se. Testul poligraf a infirmat prima faptă dar a confirmat-o pe a doua.
  3. Tatăl vitreg locuiește cu fiica vitregă în vârstă de 16 ani, mama fiind plecată la muncă în străinătate. La întoarcerea în țară, după 6 luni fiica îl denunță pe tatăl vitreg că o obliga să doarmă cu el și să îl masturbeze, cerându-i dealtfel și să întrețină raporturi sexuale la care victima nu a consimțit, și nici nu au avut loc dealtfel, aspect dovedit de expertiza medico-legală care a ilustrat că victima era virgină. Testul poligraf a reflectat nesinceritatea subiectului – tatăl vitreg, confirmând versiunea victimei.

De cele mai multe ori, astfel de situații pun în dificultate mama deoarece nu știe pe cine să creadă și efectiv ce atitudine sau măsuri ar putea lua, având pe lângă calitatea de mamă și pe cea de soție.
Testul poligraf, efectuat în condițiile de maximă acuratețe prevăzute de metodologia specifică, poate ajuta la elucidarea situației, la aflarea adevărului și la luarea unor măsuri de natură a ajuta victima sau de a disculpa presupusul agresor.

Euro Poligraf Center este un laborator de expertiză poligraf autorizat, examinările efectuate fiind materializate în Raportul de expertiză poligraf care, conform articolului 97 din Codul de Procedură Penală – litera e) are valoare probatorie în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *